Door Wietze Nauta

Door Wietze Nauta

Fokkerij is een begrip bij mensen die zich met het selecteren van dieren voor de volgende generatie bezig houden. Maar voor de buitenstaander is het vaak maar een banaal begrip, of men denkt alleen aan het vermeerderen van dieren, het paren, het houden van dieren en fokken van steeds meer dieren. Fokkerij is dus vaktaal en daar moeten we het mee doen ben ik bang. In het engels spreken we van ‘breeding’ en dat is ook niet volledig en erg beschaafd. ‘Breeding’ staat daar ook voor het vermeerderen van dieren en ‘selective breeding’ is dan het selecteren van de fokdieren voor de volgende generatie. Het gekke is dat bijvoorbeeld vistelers in het engels wel weer spreken van ‘selective breeding’. Het is dus afhankelijk van bij welke club je werkt hoe je je vakgebied benoemd.
Veredeling klinkt veel mooier, het wordt gebruikt voor de plantenveredeling. Het schetst een beeld van het maken van een edel ras. Een ras dat steeds beter wordt, beter voldoet aan de wensen van de veredelaar. Wat die wensen ook mogen zijn. Toch denk ik zelf bij het woord edel en veredeling meer aan dieren, aan topfok dieren, de mooiste paarden en koeien, ook weer passend bij de wens van de fokker natuurlijk. Maar ik zie een paard of een koe met uitstraling, die er uit springt, waar je automatisch respect voor hebt. Waar je mond van open valt. Welk dier jij ook zelf wilt gaan fokken! Daar zijn we dus weer, bij de fokkerij aangeland. Het zij zo. In de oude rundveefokkerij sprak men wel van elite-fokkers. De beste fokkers van de streek. Een soort elite boeren, hereboeren die uitmaakten welke dieren het beste waren, die kijk hadden op koeien en stieren. En iedereen had natuurlijk een andere kijk en discussie was er dan ook altijd genoeg over de fokkerij. Daarom ook deze weblog van mij over fokkerij en het veredelen van dieren plus zaken die daar bij komen kijken of juist niet. Het doel is ook hier weer om deel te nemen aan de discussie en soms discussie oproepen. Want als er niet meer over fokkerij of veredeling wordt gepraat, is de variatie snel verdwenen.